Steeds vaker kiezen mensen die eigenaar zijn van een (oudere) woning er voor om deze te laten renoveren. De renovatiekosten die hiermee gepaard gaan kunnen echter veelal niet zomaar uit de hand worden betaald. Omwille van deze reden gaan veel woningeigenaars op zoek naar een mogelijkheid om deze renovatiekosten te kunnen financieren. Op dit vlak zijn er op de markt tegenwoordig tal van verschillende mogelijkheden terug te vinden. Wij hebben alvast de vier meest interessante opties voor jou op een rijtje gezet.
Welk budget is er vereist voor jouw renovatiewerkzaamheden?
De eerste vraag die je, je moet stellen vooraleer we gaan kijken naar de verschillende mogelijkheden om je renovatiekosten te kunnen financieren heeft betrekking tot de totale kostprijs die de werkzaamheden met zich mee zullen brengen. Het is wat dit betreft belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten. Denk hierbij niet alleen aan:
1. De interne renovatie van bijvoorbeeld de keuken en de badkamer;
2. De externe renovatie van onder meer de gevel en indien aanwezig de schoorsteen;
3. Het plaatsen van (nieuwe) isolatie en beter isolerende beglazing;
Het spreekt voor zich dat het ene renovatieproject al wat uitgebreider en dus ook duurder is dan het andere. Dit zorgt er voor dat je altijd op voorhand een soort van raming van de kosten dient te maken. Let op, wanneer je zelf geen (extra) budget voor handen hebt is het steeds een vereiste om een bepaalde marge op je investeringsbedrag te voorzien. Een marge hanteren van zo’n 10 à 15 procent is bijvoorbeeld zeker en vast een aanrader.
Hoe de renovatiekosten voor je woning financieren?
Wanneer je bovenstaande hebt gedaan en je met andere woorden een duidelijk beeld hebt gekregen van de exacte renovatiekosten waarmee je kan worden geconfronteerd is het belangrijk om verder te kijken in de richting van de financieringsmogelijkheden waarover je beschikt. Op dit vlak maken we een onderscheid tussen vier verschillende opties die we even in het onderstaande overzicht hebben opgenomen.
Optie 1: Het afsluiten van een aparte renovatielening
De eerste mogelijkheid waarover je beschikt voor wat het financieren van je renovatie betreft is gebruikmaken van een individuele renovatielening. Een dergelijk krediet heeft als grote voordeel dat ze niet alleen verrassend flexibel is, daarnaast zijn er ook geen (grote) waarborgen vereist. De administratieve afhandeling kan bovendien binnen een zeer korte tijdspanne worden afgehandeld. In vergelijking met het afsluiten of herbekijken van een hypothecaire lening is er voor de afsluiting van een renovatiekrediet ook geen tussenkomst van een notaris vereist. Dit alles betekent niet dat een renovatielening voor elke situatie de perfecte uitkomst biedt. Hoe interessant deze kredietvorm in de basis namelijk ook mag zijn, er moet ook rekening mee worden gehouden dat er een hogere rente aan verbonden kan zijn ten opzichte van een hypothecair krediet. Dit is zeker een factor om rekening mee te houden.
Vergelijk hier alle renovatieleningen
Optie 2: Het opnieuw aanspreken van een lopende hypotheek
Een tweede optie heeft betrekking tot het laten herzien van je lopende hypothecaire lening. Wanneer je dit doet is het namelijk mogelijk om de renovatiekosten daarin op te laten nemen. In het bijzonder wanneer je van plan bent om een grootschalige renovatie uit te laten voeren waar aanzienlijke kosten aan verbonden zijn is dit de interessantste optie. Je moet er wel rekening mee houden dat deze optie enkel en alleen mogelijk is op het ogenblik dat er reeds een bepaald deel van de hypotheek is afbetaald. Bovendien moet je over voldoende terugbetalingscapaciteit beschikken om het hogere kredietbedrag terug te kunnen betalen.
Let op! Het merendeel van de mensen kiezen er voor om een lineaire hypothecaire lening af te sluiten. Deze kenmerkt zich door vaste, maandelijkse afbetalingen. Dat lijkt op het eerste zicht erg interessant, maar de samenstelling van deze bedragen is vaak onevenredig verdeeld. In het begin bestaan de bedragen dan ook veelal hoofdzakelijk uit intresten. Pas na enige tijd zal er ook een significant deel van het kapitaal worden afbetaald. Dit is dus zeker iets om bij stil te blijven staan op het ogenblik dat je, je renovatiekosten wil laten financieren door middel van een bestaande, hypothecaire lening.
Optie 3: Het afsluiten van een nieuwe hypothecaire lening
Een derde mogelijkheid heeft betrekking tot het afsluiten van een compleet nieuwe hypothecaire lening. Dat is aan te raden op het ogenblik dat het gaat om een bedrag van meer dan 50.000 euro. Ondanks het feit dat je in dit geval bent verzekerd van zeer aantrekkelijke intresten voor wat je financiering betreft is het wel zo dat er akte- en notariskosten in rekening gebracht zullen worden. Mede omwille van deze reden is het eigenlijk nooit aan te raden om te kiezen voor deze optie wanneer het bedrag voor de renovatie aan de lage kant is.
Optie 4: Een groene energielening afsluiten voor duurzame renovaties
De vierde en meteen ook laatste optie heeft betrekking tot renovatieprojecten die als doel hebben om een zekere mate aan energiebesparing te realiseren. Op het ogenblik dat 50 procent van de verbouwing uit energiebesparende investeringen bestaat is het namelijk eveneens een optie om te kijken in de richting van de groene energielening. Dit kan een interessante vorm van financiering zijn bij met name de plaatsing van hoogrendementsbeglazing, nieuwe of sterk verbeterde isolatie evenals zuinige energiesystemen. Het belangrijkste voordeel van de groene energielening is terug te vinden in de kostprijs die aanzienlijk lager kan uitvallen in vergelijking met een traditionele renovatielening. Nadeel is wel dat er vrij strikte eisen van toepassing zijn waaraan je moet weten te voldoen.