Aandachtspunten bij een motorfiets lening afsluiten

Ben je van plan om een nieuwe motor aan te kopen, maar wil je daarvoor bij voorkeur geen groot deel van je eigen kapitaal investeren? In dat geval is het natuurlijk altijd mogelijk om een krediet af te sluiten. Door te kiezen voor een motorfiets lening wordt er voor gezorgd dat je slechts een stukje (of zelfs helemaal geen) eigen kapitaal dient te investeren. Bovendien is het op dit ogenblik mogelijk om een dergelijke lening tegen een zeer lage rente af te sluiten. Wist je bovendien dat je mogelijks ook nog aanspraak kan maken op het ontvangen van een fiscaal voordeel? In ieder geval, ben je van plan om een lening af te sluiten voor de aankoop van een motorfiets? Dan is het zeker een aanrader om eerst even de onderstaande informatie door te nemen!

Gelijkgesteld tarief aan dat van de autolening

De autolening staat er om bekend een kredietvorm te zijn welke zich in de praktijk kenmerkt door een zeer scherpe rente. Dat is interessant, want op deze manier wordt het voor iedereen veel toegankelijker om een lening voor een auto af te sluiten. Hetzelfde geldt ook voor een motorfiets. Het merendeel van de banken en kredietverstrekkers heeft er namelijk voor gekozen om de kostprijs van hun motorfiets lening gelijk te stellen aan deze van hun autolening. Dit betekent dat je in de praktijk perfect voor je motorfiets kan lenen aan bijvoorbeeld een 1,25 procent intrest.

Rekenvoorbeeld motorfiets lening

We geven je graag een voorbeeld van de kostprijs die je in het bovenstaande geval zou moeten betalen. Neem bijvoorbeeld dat je er voor kiest om een krediet aan te vragen voor een bedrag van 15.000 euro. Dit uiteraard met als doel om een motorfiets aan te kopen. Voor dit kredietbedrag geldt een jaarlijkse intrest van 1,25 procent en de looptijd bedraagt 3 jaar. Op het ogenblik dat je een bedrag leent van 15.000 euro over een dergelijke periode betekent dit dat je rekening moet houden met een maandelijkse afbetaling van 424,69 euro. De intresten? Die bedragen in dit voorbeeld in totaal 288,84 euro. Dit komt neer op een 8,02 euro op maandbasis.

De maximale terugbetalingstermijn

Op het ogenblik dat je geld gaat lenen voor de aankoop van een motorfiets dien je er natuurlijk rekening mee te houden dat hiervoor een bepaalde, maximale terugbetalingstermijn geldt. Hoeveel deze precies bedraagt is afhankelijk van de kredietverstrekker waar je een beroep op doet. Daarnaast dien je ook rekening te houden met het feit dat de looptijd van je lening afhankelijk is van het bedrag dat je gaat lenen. Voor een lening van bijvoorbeeld 2.500 euro geldt vaak een maximale looptijd van 2 jaar. Voor een financiering tot 50.000 euro kan er sprake zijn van een looptijd van 6 jaar. Het is altijd de moeite waard om even op voorhand voor jezelf te berekenen wat er nu precies (gebaseerd op het bedrag dat je wenst te lenen) een haalbare looptijd zou zijn.

Kan je aanspraak maken op fiscale voordelen?

Een belangrijk punt om rekening mee te houden wanneer het aankomt op het afsluiten van een motorfiets lening heeft betrekking tot het feit dat je in bepaalde gevallen kan genieten van een fiscaal voordeel. Op het ogenblik dat je beroepskosten kan bewijzen bijvoorbeeld. In dat geval kan de intrestlast volledig fiscaal aftrekbaar zijn voor het beroepsgedeelte. Bovendien is het zo dat een motorfiets niet alleen in bepaalde regio’s een veel sneller vervoersmiddel is, daarnaast kan ze op fiscaal vlak zomaar even interessanter zijn ten opzichte van een auto.

Op het ogenblik dat jij met jouw motorfiets woon-werkverplaatsingen gaat doen en / of er sprake is van bijkomende beroepsgebonden verplaatsingen zal je kunnen vaststellen dat je op dit vlak als eigenaar van de motor een keuze kan maken uit verschillende opties. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. In eerste instantie is het mogelijk om het fiscale regime te volgen welke eveneens geldt voor verplaatsingen die gebeuren met de auto. Dit betekent concreet dat er van het inkomen een forfaitair bedrag zal worden afgehouden ter waarde van 0,15 euro per kilometer. Er dient hierbij wel rekening te worden gehouden met het feit dat er sprake is van een maximum van 100 euro per enkele rit.
  2. Bij de tweede optie dien je over te gaan tot het aantonen van de daadwerkelijke beroepskosten. Wanneer je dit doet zal je kunnen vaststellen dat je het beroepsgedeelte van de kosten van de benzine evenals de kosten van de verzekering, de kosten van de verkeersbelasting, de kosten van de afschrijving van de motor, etc. allemaal kan inbrengen. Dit geldt zelfs voor de kosten die worden gemaakt voor het aankopen van speciale motorkleding evenals een helm. Wat dit allemaal nog interessanter maakt is dat er in tegenstelling tot bij de kosten voor een auto geen sprake is van een begrenzing tot 75 procent. Bij een motor die wordt ingezet voor beroepsgebruik ligt de begrenzing dan ook op 100 procent.

Waarom kiezen voor een lening voor je nieuwe motorfiets?

Bovenstaande informatie heeft eigenlijk reeds grotendeels aangegeven welke voordelen er precies gepaard gaan met het afsluiten van een motorfiets lening. Om er voor te zorgen dat je geen enkel voordeel over het hoofd ziet hebben we ze hieronder wel nog even allemaal extra voor jou op een rijtje gezet:

  1. Het afsluiten van een motorfiets lening kan eigenlijk vrij eenvoudig gebeuren;
  2. Het betreft een zeer concurrentiële kredietvorm waardoor de kosten steeds sterk gedrukt kunnen worden;
  3. De terugbetalingstermijn kan variëren van 2 tot 6 jaar (of langer);
  4. In bepaalde situaties valt er een fiscaal voordeel te claimen bij het afsluiten van een motorfiets lening;

Twijfel je dus met andere woorden nog om geld te lenen voor de aankoop van een nieuwe motorfiets? Dan kunnen de hierboven aangegeven voordelen je wellicht overtuigen. Let wel, de kostprijs die moet worden betaald voor het afsluiten van een lening voor de aankoop van een motorfiets is natuurlijk steeds sterk onderhevig aan het moment waarop je het krediet gaat afsluiten.

Zijn er ook potentiële nadelen aan verbonden?

In de basis is er eigenlijk geen sprake van concrete nadelen die verbonden zijn aan het afsluiten van een motorfiets lening. Dit gezegd zijnde is het natuurlijk wel zo dat je op het einde van de rit altijd wat meer geld terug zal hebben betaald dan je oorspronkelijk hebt ontvangen. Dat is echter natuurlijk heel normaal. Op moment van schrijven liggen de kosten voor het afsluiten van een financiering voor het aankopen van een motorfiets echter zo laag dat dit waarschijnlijk voor de meesten geen issue zal zijn.

Conclusie; geld lenen voor een motorfiets kan interessant zijn

Iedereen zal uiteindelijk voor zichzelf moeten bepalen of het voor hem of haar nu interessanter is om te investeren in een motorfiets met eigen kapitaal of het toch eerder aangewezen is om een lening af te sluiten. In het huidige financiële klimaat is het zo dat de meerprijs voor een motorfiets lening eigenlijk ongelofelijk laag uitvalt. Dit maakt dat kiezen voor een financiering voor veel mensen een stuk interessanter zal lijken ten opzichte van het investeren van eigen kapitaal.

Naast bovenstaande is het eveneens zo dat een motorfiets lening er om bekend staat net als de autolening een zeer concurrentiële kredietvorm te zijn. Dit betekent dat het steeds de moeite waard is om een vergelijking uit te voeren tussen verschillende banken en financiële instellingen vooraleer over te gaan tot het afsluiten van een dergelijke financiering. Door goed te vergelijken is het immers zomaar mogelijk om de kosten op jouw motorfiets lening nog meer te drukken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *