Een onderhandse lening afsluiten, een goed idee of niet?

Op het ogenblik dat je een lening wenst af te sluiten zal je meteen kunnen vaststellen dat er hiervoor op de markt zeer veel verschillende mogelijkheden zijn terug te vinden. Het is echter zo dat lang niet alle kredietvormen zomaar voor iedereen tot de mogelijkheden behoren, in tegendeel. Heb je bijvoorbeeld een notering op de zwarte lijst? Dan zal een gewone bank je veelal geen lening willen verstrekken. In dat geval bestaan er echter alsnog mogelijkheden om een krediet af te sluiten. De onderhandse lening is daar één van. Is deze kredietvorm in de praktijk echter wel zo interessant als ze op het eerste zicht lijkt? Wij zochten het voor je uit en hebben in dit blogartikel alle pro’s en contra’s met betrekking tot geld lenen door middel van een onderhandse lening even voor jou op een rijtje gezet.

Wat is een onderhandse lening precies?

Er zullen ongetwijfeld mensen dit blogartikel lezen die niet goed weten wat een onderhandse lening nu precies is. Voor deze mensen gaan we deze kredietvorm eerst nog even kort bespreken. Een onderhandse lening is een soort van lening die niet wordt afgesloten bij een bank of een andere financiële instelling. In plaats daarvan wordt de overeenkomst aangegaan tussen twee particuliere partijen. In de praktijk betreft het hier vaak vrienden of familieleden. Het mooie van de onderhandse lening is dat ze in principe altijd kan worden afgesloten, zolang beide partijen het maar eens worden over de voorwaarden. Bovendien is het zo dat een dergelijk krediet veelal wordt verstrekt tegen zeer lage kosten of zelfs volledig kosteloos.

Welke voordelen zijn er verbonden aan de onderhandse lening?

Het concept van de onderhandse lening zal bij veel potentiële kredietnemers natuurlijk als muziek in de oren klinken. Er zijn dan ook wel degelijk heel wat interessante voordelen aan verbonden. Wij hebben alle voordelen van de onderhandse lening voor je uitgezocht en hebben ze in het onderstaande overzicht geplaatst.

1.) Iedereen kan lenen met een onderhandse lening

In eerste instantie is er uiteraard het voordeel dat iedereen de mogelijkheid heeft om door middel van een onderhandse lening geld te lenen. Dit geldt niet alleen voor mensen die bijvoorbeeld reeds over één of meerdere (grote) kredieten beschikken, wat bijvoorbeeld ook te denken van zij die op de zwarte lijst staan? Het enige wat er voor het afsluiten van een onderhandse lening dient te gebeuren is het maken van duidelijke afspraken met de persoon die je de lening wenst te verstrekken. Ben je dus met andere woorden reeds bij verschillende banken of andere financiële instellingen langs geweest en willen zij je om wat voor reden dan ook geen krediet toekennen? Dan is een onderhandse lening een uitstekende optie.

2.) Een onderhandse lening afsluiten kan bijzonder snel

Wanneer je een gewone lening wenst af te sluiten bij een bank of een andere financiële instelling zal je steeds kunnen vaststellen dat er een niet onaanzienlijke aanvraagperiode aan het toekennen van het krediet voorafgaat. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar dat is het wel wanneer je bijvoorbeeld dringend extra geld nodig hebt. Ook in deze situatie kan een onderhandse lening een prima oplossing bieden. Op het ogenblik dat er een akkoord is gesloten en de persoon die je het geld gaat lenen dit bedrag gewoon op diens bankrekening heeft staan kan deze in principe direct worden uitbetaald. De onderhandse lening is dan ook één van de snelste kredietvormen die er op de markt zijn terug te vinden.

Afwijken van de voorwaarden wordt niet meteen bestraft

Bij verschillende kredietvormen die beschikbaar zijn op de financiële markt is het zo dat er in principe niet of nauwelijks van mag worden afgeweken. Doe je dat wel? Dan loop je het risico om tegen een zeer aanzienlijke boete aan te lopen. Deze kan je krediet niet alleen veel duurder maken, daarnaast kan je er zomaar (extra) door in de financiële problemen komen. Beide situaties zal je uiteraard koste wat het kost willen vermijden. Door het afsluiten van een onderhandse lening zijn deze risico’s veel minder aanwezig. Wellicht dat de persoon waarbij je de onderhandse lening hebt afgesloten het niet erg vindt dat je enkele dagen te laat bent met het betalen van de maandelijkse aflossing… zolang dit maar niet continue gebeurt uiteraard.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

De hierboven aangegeven voordelen zullen bij veel mensen als muziek in de oren klinken. Velen kunnen dan ook wellicht nu al niet meer wachten om een onderhandse lening af te sluiten. Dit is natuurlijk begrijpelijk, maar het moet gezegd dat er ook enkele niet te onderschatten nadelen verbonden zijn aan het afsluiten van een onderhandse lening. Welke nadelen dit precies zijn wordt duidelijk aan de hand van het onderstaande overzicht.

1.) Een onderhandse lening kan je vriendschap in gevaar brengen

Onderzoeken hebben aangetoond dat zomaar even meer dan 75 procent van alle onderhandse leningen worden afgesloten tussen vrienden of familieleden. Dat is heel wat. Als alles goed gaat is dat ook geen enkel probleem, maar wat wanneer er zich plots een onverwachtse situatie voordoet waardoor je bijvoorbeeld (tijdelijk) niet in staat bent om het kredietbedrag terug te betalen? Of misschien heeft de kredietverstrekker plots wel al zijn financiële middelen terug nodig waardoor hij vroegtijdig het bedrag dat hij je heeft geleend terugvraagt. Helemaal netjes is dat natuurlijk niet, maar het kan jullie relatie wel aanzienlijk verzuren. Hou er dus zeker en vast rekening mee dat dit risico bestaat bij het afsluiten van een onderhandse lening. Dit risico heb je niet wanneer je gewoon kiest voor een persoonlijke lening.

2.) Er is geen controle op vlak van solvabiliteit

Het tweede nadeel is eveneens een zeer belangrijke. Op het ogenblik dat je een persoonlijke lening gaat afsluiten zal er hoogstens een schriftelijke overeenkomst tussen beide partijen worden opgemaakt. Een voorafgaande controle op vlak van solvabiliteit zoals het geval is bij het afsluiten van bijvoorbeeld een persoonlijke lening is er niet. Dit betekent dat de partij die het krediet verstrekt eigenlijk een beetje in het duister tast voor wat de financiële mogelijkheden van de kredietnemer betreft. Het is onnodig om te zeggen dat dit steeds aanzienlijke risico’s met zich meebrengt voor de kredietverstrekker die niet kunnen worden gecompenseerd of ingedekt.

Conclusie; is een onderhandse lening nu interessant of niet?

In bepaalde situaties kan het absoluut interessant zijn om een onderhandse lening af te sluiten. Het is echter ook belangrijk om er bij stil te blijven staan dat er enkele niet onaanzienlijke nadelen en risico’s aan verbonden zijn. Omwille van deze reden kan het toch nog altijd een betere keuze zijn om een krediet bij een bank of financiële instelling af te sluiten. Op deze manier blijft jullie vriendschap bewaard of komt er geen ruzie in de familie. Bovendien hoeven de kosten op een krediet in de praktijk helemaal niet zo hoog te liggen als vaak wordt verwacht. Het afsluiten van een persoonlijke lening is bijvoorbeeld vaak mogelijk tegen een zeer interessante intrest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *