De elektrische fiets kent een sterk toegenomen populariteit. Dit is ook de banken zeker niet ontgaan. Steeds meer en meer financiële instellingen bieden hun klanten dan ook de mogelijkheid om een speciale fietslening af te sluiten. Belgen grijpen steeds vaker naar de fiets om zich te verplaatsen. Dat is niet zo vreemd. De fiets nemen is leuk, het is goed voor de gezondheid en bovendien is het voordeliger dan de auto uit de garage halen. Daar staat echter tegenover dat het aankopen van een kwalitatieve, elektrische fiets een behoorlijke som geld kan kosten. Wie zo’n fiets via het internet aankoopt kan al snel zo’n 2.000 euro betalen. Voor de beste particuliere modellen loopt het kostenplaatje zelfs zomaar op tot een slordige 6.000 euro of meer. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat steeds meer mensen voor de aankoop van een dergelijke fiets in de richting kijken van een kredietverstrekker.
Toegenomen interesse bij grootbanken
Verschillende grootbanken zoals KBC en Belfius die een speciale lening aanbieden voor het aankopen van een elektrische fiets merken op dat het aantal mensen die kiest voor een dergelijke financiering aanzienlijk toeneemt. Belfius zou naar eigen zeggen in het voorbije jaar zomaar even vier keer meer fietsleningen hebben afgesloten. Bij KBC is te horen dat ze gedurende het eerste kwartaal van dit jaar drie keer zoveel leningen hebben toegekend als in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
De populariteit van de fietslening is ook andere spelers op de financiële markt niet ontgaan. Er kan namelijk worden vastgesteld dat ook het aantal partijen die een fietslening aanbieden in stijgende lijn gaat. Zo heeft Argenta er voor gekozen om vanaf het begin van dit jaar eveneens dit type van financiering in haar assortiment op te nemen. Daarmee trad het in de voetsporen van niet alleen grootbanken zoals KBC en Belfius, eerder lieten ook BNP Paribas Fortis, Beobank evenals Cetelem optekenen een speciale lening voor een (elektrische) fiets aan te bieden.
Hoeveel kost een lening afsluiten voor een elektrische fiets?
Op het ogenblik dat je geld wenst te lenen voor de aankoop van een elektrische fiets kan je er rekening mee houden dat de kostprijs die je moet betalen in lijn ligt met deze van een elektrische wagen. Het voordeligste tarief op de markt is op moment van schrijven 0,85 procent. Op het ogenblik dat je er voor kiest om een fietslening af te sluiten voor een bedrag van 2.000 euro is het mogelijk om daarvoor een afbetalingstermijn te hanteren van maximaal 24 maanden. Dit zorgt er voor dat mensen voor hun elektrische fiets rekening moeten houden met een maandelijkse aflossing van 84 euro. Uiteindelijk zullen ze tegen de scherpste kostprijs een totale intrest hebben betaald van 17,71 euro.
Tariefverhoging voor fietslening in zicht
De bijzonder competitieve tarieven die op moment van schrijven worden aangeboden door KBC & Belfius van respectievelijk 0,85 procent zijn slechts van korte duur. Beide banken hebben inmiddels laten optekenen dat dit tarief slechts geldig is tot 30 april 2018. Vanaf dat ogenblik zal de rente naar alle waarschijnlijkheid aanzienlijk worden opgetrokken. Op moment van schrijven hanteert bijvoorbeeld Beobank een gangbare intrest van 1,29 procent. Daarmee ligt haar financiering een mooie 0,20 procent onder deze van Argenta. Bij Cetelem bedraagt de intrest op een fietslening op dit ogenblik 2,99 procent.
Een fietslening afsluiten of niet?
Rest ons uiteindelijk nog om een antwoord te geven op de hamvraag van dit artikel. Is het nu namelijk wel of niet de moeite waard om een fietslening af te sluiten voor de aankoop van een elektrische fiets? Het is een feit dat deze fietsen steeds beter worden. De mogelijkheden nemen toe, de kwaliteit wordt beter en dus stijgt ook het gemiddelde prijskaartje. Bovendien valt het op dat steeds meer mensen liever één keer investeren in een echt goede elektrische fiets die dan iets duurder is dan te opteren voor een goedkoop exemplaar welke ze binnen afzienbare tijd terug moeten vervangen. Geldt dit eveneens voor jou, maar voel je er maar weinig voor om daarvoor aan je spaarrekening te raken? In dat geval kan het zeker de moeite waard zijn om een fietslening af te sluiten bij een betrouwbare kredietverstrekker zoals Beobank of Cetelem.