Geld lenen kan nu nog goedkoper!

Ben je van plan om op korte termijn te investeren in vastgoed? In dat geval is er goed nieuws! Geld lenen voor het aankopen van een huis of appartement kan de komende weken namelijk zomaar nog voordeliger gebeuren dan reeds het geval was! De langetermijnrente welke bepalend is voor de tarieven van de hypothecaire kredieten heeft een behoorlijke klap gekregen. Dit is het gevolg van het feit dat beleggers een inkrimping van de economie vrezen met alle gevolgen van dien. In ieder geval zorgt deze klap er wel voor dat het voor potentiële kredietnemers nu nog interessanter wordt om een lening voor een investering in vastgoed af te sluiten.

Rente op woonkredieten reeds in dalende lijn

De dalende trend voor wat de hypotheekrente betreft is uiteraard niet nieuw. Reeds enige tijd is het voor nieuwe kredietnemers dan ook mogelijk om hun financiering voor vastgoed af te sluiten tegen een zeer scherpe prijs. Vanaf deze week is daar nu nog een stuk vanaf gegaan. Deze nieuwe correctie is het gevolg van de minicrash die zich enkele dagen geleden heeft voorgedaan op de obligatiemarkten. De reden voor deze correctie? De resultaten van de conjunctuurbarometer van onderzoeksbureau IHS welke duidelijk hebben gemaakt dat de industrie niet alleen in Duitsland, maar ook in Frankrijk aanzienlijk krimpt.

Schokeffect op de financiële markten

Bovenstaand nieuws zorgde meteen voor een schokeffect op de financiële markten. De Europese beurzen kregen een klap te verduren tot wel twee procent. Beleggers zochten hun heil dan ook in veilige havens. Het logische gevolg hiervan is dat de langetermijnrente een forse klap te verwerken kreeg. In België daalde deze rente dan ook tot zomaar even 0,45 procent. Dit is zomaar even meer dan de helft lager ten opzichte van september vorig jaar. In Duitsland is de obligatierente over een termijn van tien jaar zelfs teruggevallen tot onder het nulpunt.

Goed nieuws voor potentiële kredietnemers

Ondanks het feit dat de toon van bovenstaande informatie uiteraard overwegend negatief is brengt dit nieuws ook enkele positieve zaken met zich mee. Mensen die van plan zijn om binnenkort een woonkrediet af te sluiten kunnen uit deze situatie absoluut hun voordeel halen. De hypothecaire rente volgt de langetermijnrente waardoor banken hun tarieven neerwaarts hebben bijgesteld. Gemiddeld ligt de kostprijs voor een woonkrediet op vandaag over een periode van 20 jaar tussen de 1,5 en 1,9 procent. Dit is rekening houdende met een vaste rente.

Ondanks het feit dat de hypotheekrente stevige klappen te verduren heeft gekregen hebben we nog steeds het dieptepunt van het jaar 2016 nog niet bereikt. Het is zelfs nog maar zeer de vraag of de actuele trend zich verder zal weten door te zetten. Economen verwachten namelijk op moment van schrijven nog steeds dat de langetermijnrente tegen de zomer terug een bepaalde stijging zal laten optekenen. Of deze verwachting ook daadwerkelijk zal uitkomen zal de toekomst uiteraard duidelijk moeten maken.

Mocht bovenstaande voorspelling uitkomen betekent dit uiteraard dat geld lenen voor vastgoed terug wat duurder zal worden. Deze voorspelling kan dan ook een extra motivering zijn voor mensen om te proberen op korte termijn een woonkrediet vast te krijgen.

Geld lenen voor vastgoed met afwijkende looptijden

Een andere actuele trend waar je tegenwoordig op kan rekenen op het ogenblik dat je een hypotheek wenst af te sluiten heeft betrekking tot de afwijkende termijnen welke steeds vaker door banken worden aangeboden. In principe is het zo dat er voor een hypotheek doorgaans een termijn van 10, 20 of 30 jaar wordt voorgesteld. Tegenwoordig proberen banken of andere kredietverstrekkers hun potentiële kredietnemers echter steeds vaker te verleiden tot eigenaardige, rentevaste periodes. Het gaat hierbij om termijnen van:

  • 7 jaar;
  • 12 jaar;
  • 15 jaar;
  • 17 jaar;

Dat bovenstaande nieuwe renteperiodes steeds vaker worden voorgesteld heeft vooral te maken met de enorm toegenomen concurrentie voor de standaard renteperiodes. Dit is voor de consument uiteindelijk best interessant. De onderlinge concurrentiestrijd zorgt er namelijk voor dat het afsluiten van een hypothecaire lening voor veel mensen financieel nog heel wat interessanter is geworden. Het verschil tussen een hypotheek op 20 en een hypotheek op bijvoorbeeld 17 jaar is in de praktijk dan ook bijzonder klein.

Gedurende vele jaren was een hypotheek afsluiten op 10 jaar veruit het populairst. Deze is echter ingehaald door de hypotheek op 20 jaar met vaste rente. De historische lage hypotheekrentes zijn daarvoor verantwoordelijk. Geld lenen met een hypotheek van 20 jaar kan dus vaak financieel interessanter zijn.

Woonkrediet op 15 jaar het vaakst in prijs verlaagd

Over het algemeen kan er worden vastgesteld dat vooral de hypotheek met een looptijd van 15 jaar en een vaste rente het vaakst in kostprijs werd verlaagd. Dit gezegd zijnde is het zo dat ook de termijnen van 12 en 17 jaar opvallend vaak op vlak van kostprijs worden aangepast. In ieder geval mag het duidelijk zijn, op het ogenblik dat je van plan bent om een hypothecaire lening af te sluiten is het vandaag de dag een absolute vereiste om goed alle actuele mogelijkheden op de financiële markt van naderbij te bekijken.

Alleen door grondig alle verschillende mogelijkheden op de hypotheekmarkt met elkaar te vergelijken zal je er uiteindelijk zeker van kunnen zijn dat je kiest voor de financieel meest interessante hypotheek. Let op, niemand weet hoelang de lagere hypotheekrente zal aanhouden. Er zo snel mogelijk voor kiezen om er gebruik van te maken kan dan ook aan te raden zijn.

Ook voordeliger geld lenen voor bouwgrond

Niet alleen het afsluiten van een lening voor het aankopen van bestaand vastgoed kan op vandaag voordeliger gebeuren. Daarnaast is het namelijk ook mogelijk om het krediet voor het aankopen van bouwgrond voordeliger af te kunnen sluiten. Geld lenen om bouwgrond te kopen zit ondanks de aangekondigde betonstop terug in de lift. De voorwaarden hiervoor zijn in de praktijk evenwel minder gunstig in vergelijking met deze voor de aankoop van bestaand vastgoed. Dit is deels te wijten aan het feit dat de bank of ander kredietverstrekker een groter risico loopt op wanbetaling.

Het aankopen van bouwgrond vormt dan ook in de praktijk slechts de eerste stap richting de realisatie van een echte woning. Nadat de financiering voor de bouwgrond werd goedgekeurd is er dan ook vervolgens veelal nog een extra financiering vereist voor het realiseren  van de woning op zich. Dit is niet zo voor de hand liggend als het lijkt. Vraag je kredietverstrekker of bank dan ook altijd over welke mogelijkheden je precies beschikt en welke kosten dit precies met zich meebrengt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *