Geld lenen voor een vakantie? Hier moet je rekening mee houden!

De voorbije jaren kon er reeds bij alle kredietverstrekkers worden vastgesteld dat steeds meer mensen er voor kiezen om voor hun vakantie te lenen. Dit heeft alles te maken met het feit dat mensen steeds meer geld uitgeven aan de reizen die ze plannen. Bovendien kon er de voorbije jaren eveneens worden vastgesteld dat de Belg steeds vaker en vooral ook verder op vakantie gaat. De auto laten we bovendien ook steeds vaker thuis waardoor vooral de vraag naar vliegvakanties aanzienlijk is toegenomen. Ben jij eveneens van plan om een mooie vakantie te boeken en wil je daarvoor graag geld lenen? Dan zijn er toch een aantal belangrijke factoren waar je in eerste instantie rekening mee zal willen houden.

Kan je met elke kredietvorm geld lenen voor een vakantie?

vakantielening-aanvragen-belgie

In eerste instantie is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat je niet zomaar met elke kredietvorm een lening kan aanvragen voor het boeken van een vakantie. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat er aan verschillende leningen zeer specifieke voorwaarden zijn verbonden. Een klassiek voorbeeld is bijvoorbeeld het renovatiekrediet (niet dat je deze zal willen afsluiten voor het boeken van een vakantie, maar dat even terzijde). Bij deze kredietvorm worden betalingen immers slechts verricht aan de hand van facturen die voorgelegd kunnen worden. Dit betekent concreet dat het doel van de financiering is vastgesteld en daar niet van kan worden afgeweken. Wil jij geld lenen voor je vakantie? Dan zal je vooral willen kijken in de richting van een persoonlijke lening of een kaskrediet.

Hoeveel geld wil je lenen voor je vakantie?

Goed, door gebruik te maken van een persoonlijke lening zou je dus in principe geld kunnen lenen voor je aankomende vakantie? In principe wel. De voorwaarden waar persoonlijke kredieten over beschikken zijn uiteraard wel steeds afhankelijk van de kredietverstrekker in kwestie. Dit betekent dat het niet ondenkbaar is dat een vakantie niet door elke kredietverstrekker wordt geaccepteerd. Even goed de voorwaarden controleren is dan ook altijd een aanrader. Is daarin terug te vinden dat je wel gewoon geld kan lenen voor je aankomende reis? In dat geval kan je kijken naar het bedrag dat je nodig hebt.

Het totale bedrag van je vakantie is altijd opgebouwd uit meerdere onderdelen. De meeste mensen die hun vakantie willen financieren houden enkel en alleen rekening met het bedrag van hun verblijf. Dat is natuurlijk geen probleem, maar wat ook te denken van het transport? Ga je met de auto? Wil je dan dat de kosten voor je benzine eveneens geleend kunnen worden? Heb je anderzijds eventueel een individuele vlucht geboekt? Ook hiermee zal je mogelijks rekening willen houden. Bijkomend zijn er ook nog de kosten ter plaatse. Veel mensen gaan slechts één keer per jaar op vakantie, maar willen zich dan ook helemaal niets hoeven te ontzeggen. Geldt dat ook voor jou? Dan kan je er eventueel aan denken om ook een bepaald bedrag voor ter plaatse op te nemen in je kredietaanvraag.

Hoeveel geld kan je lenen voor je vakantie?

Er is uiteraard een groot verschil tussen het geld dat je voor je vakantie ‘wil’ lenen en het geld dat je daadwerkelijk ‘kan’ lenen. Een vakantie wordt door een kredietverstrekker nooit aanzien als een waardevolle investering met potentie. De reden daarvoor spreekt voor zich. Eigenlijk is elke vakantie die wordt geboekt een beetje verloren kapitaal. Je krijgt er echter wel heel wat rust en ontspanning voor in de plaats. In ieder geval zal er door de kredietverstrekker dus altijd vrij streng worden gekeken naar de mogelijkheden waarover je beschikt om de lening terug te betalen. Het is mede daardoor vanzelfsprekend dat er aandacht wordt besteed aan bijvoorbeeld eventuele reeds lopende kredieten. In principe wordt er bij het toekennen van een lening voor je vakantie aandacht besteed aan:

  1. De lopende kredieten waarvoor je nog aan het afbetalen bent;
  2. Het netto inkomen welke je ter beschikking hebt;
  3. Andere vaste kosten (zoals bijvoorbeeld beleggingen, etc.) die moeten worden betaald;

Enkel en alleen het bedrag dat je daadwerkelijk na het betalen van alle bovenstaande kosten over hebt zal je nog kunnen gebruiken om je vakantielening mee af te betalen. Blijkt dat er volgens de kredietverstrekker te weinig financiële middelen voor handen zijn? In dat geval hoeft het niet gezegd dat de kans zeer aanzienlijk is dat je vakantielening wordt geweigerd.

Geld opnemen voor je vakantie uit een kaskrediet

Een tweede mogelijkheid buiten de persoonlijke lening om is om geld op te nemen uit een kaskrediet of bijvoorbeeld een geldreserve. Dergelijke financieringsvormen maken het voor jou mogelijk om geld op te nemen naar eigen inzicht zonder dat je verantwoording hoeft af te leggen waar de sommen precies voor worden gebruikt. Ook wanneer je met andere woorden een vakantie wenst te plannen kunnen dergelijke mogelijkheden je van wat extra financiële middelen voorzien. Let wel, je dient er wel rekening mee te houden dat dergelijke mogelijkheden steeds (veel) duurder zijn in vergelijking met een persoonlijk krediet.

Is geld lenen voor een vakantie wel verstandig?

Tot slot is er nog de vraag of het nu wel of niet verstandig is om geld te lenen voor een vakantie. Het merendeel van de mensen zullen het er bij een rondvraag wel met elkaar over eens zijn dat dit niet het geval is. Toch moet er worden vastgesteld dat geld lenen voor een vakantie de voorbije jaren stelselmatig populairder is geworden. Dit heeft alles te maken met de lage rentestand evenals het feit dat mensen niet graag hun spaargeld aanspreken om op vakantie te kunnen gaan. Of het nu al dan niet verstandig is om geld te lenen voor het betalen van een reis is een beetje persoonlijk. Iedereen verdient het om in een hectisch jaar even tijd te kunnen nemen voor zichzelf en om te ontspannen. Voor veel mensen is een vakantie dan ook absoluut noodzakelijk, maar door enigszins beperkte financiële mogelijkheden kan deze zomaar aan hun neus voorbijgaan. Het afsluiten van een lening kan dan een zeer interessant alternatief vormen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *