Geld lenen vanaf 2020 waarschijnlijk duurder

Het jaar 2018 gaat de geschiedenisboeken in als zijnde een jaar dat zich heeft gekenmerkt met historisch lage rentes. Ook het begin van het huidige jaar heeft zich gekenmerkt door lage rentes. De algemene verwachting is echter dat hier in de loop van het jaar verandering in zal komen. Wil je geld lenen met een persoonlijke lening of een doorlopend krediet? In dat geval moet je wellicht niet lang meer wachten. Als de huidige verwachtingen worden ingelost kan het immers in de komende maanden alleen maar duurder gaan worden.

Hogere rente voor kredieten vanaf 25.000 euro

Verschillende kredietverstrekkers hebben er inmiddels reeds voor gekozen om hun rentes te verhogen. Met name BNP Paribas Fortis heeft de rente reeds verhoogd op haar kredieten vanaf 25.000 euro. Het is zeer waarschijnlijk dat de andere kredietverstrekkers dit voorbeeld zullen gaan volgen. Zoals steeds geldt uiteraard dat niet alleen de globale rentes in het oog moeten worden gehouden. Op het ogenblik dat een kredietnemer een nieuwe lening wenst af te sluiten moet hij of zij ook altijd een vergelijking uitvoeren tussen de verschillende kredietverstrekkers. Het verschil in prijs kan al snel enkele tientjes per maand bedragen.

Rentebeleid van de Europese Centrale Bank

Het rentebeleid dat wordt gehanteerd door de Europese Centrale Bank heeft er voor gezorgd dat er sinds het jaar 2011 sprake is van een dalende rente voor persoonlijke leningen. In het jaar 2011 bedroeg de gemiddelde rente nog om en bij de 11 procent. Inmiddels is deze rente gedaald tot 7 procent in 2019. De persoonlijke lening is veruit de goedkoopste kredietvorm van allemaal.

Iets hogere rente op doorlopend krediet

Het persoonlijk krediet is sinds jaar en dag de voordeligste kredietvorm op de markt. Toch zijn er ook heel wat mensen die de voorkeur geven aan een doorlopend krediet. Dit heeft te maken met het feit dat deze kredietvorm veel flexibeler is. Wanneer jij denkt regelmatig terug geld te moeten opvragen dat je reeds hebt afbetaald is een doorlopend krediet altijd interessanter. Je moet er dus wel rekening mee houden dat hier hogere kosten voor gelden. Ook voor het doorlopend krediet geldt wel dat de rente sinds het jaar 2011 aanzienlijk is gedaald. Het lijkt er echter naar uit te zien dat de bodem inmiddels is bereikt. Ook de kostprijs van het doorlopend krediet zal dan ook de komende tijd stelselmatig hoger gaan oplopen.

Geld lenen met persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Alle kredietvormen die op de markt zijn terug te vinden beschikken over hun eigen specifieke voordelen. In eerste instantie is er de persoonlijke lening. Deze kredietvorm is sinds jaar en dag veruit het populairst. Dit heeft alles te maken met haar rechtlijnige karakter. Wie zekerheid wil als kredietnemer kiest voor een persoonlijk krediet. Geld lenen met een persoonlijk krediet levert je concreet de volgende voordelen op:

  1. Je beschikt over sluitende en dus zeer veilige kredietvoorwaarden;
  2. Door te kiezen voor een vaste rente wordt elk risico uitgesloten;
  3. De looptijd van de persoonlijke lening staat altijd vast;
  4. De kostprijs van een persoonlijke lening ligt (aanzienlijk) lager dan bij een doorlopend krediet;

Bovenstaande voordelen zouden er op het eerste zicht eigenlijk voor kunnen zorgen dat geen enkele kredietnemer een andere kredietvorm verkiest. Toch is dat in de praktijk wel degelijk het geval. Hoe komt dat? Dit heeft alles te maken met het feit dat geld lenen voor iedereen anders is. Bestaat de kans dat jij na een bepaalde periode terug een deel van het afbetaalde bedrag nodig zal hebben? Dan is kiezen voor een doorlopend krediet mogelijks veel interessanter. De voordelen van deze kredietvorm zijn dan ook de volgende:

  1. Je kan reeds afbetaalde bedragen zeer eenvoudig terug opvragen;
  2. De looptijd is niet vastgesteld en kan dus worden aangepast;
  3. Voor mensen met een onzekere financiële situatie wellicht de beste keuze;

Rekening houden met bovenstaande is het wel van belang om stil te blijven staan bij de hogere kosten van een doorlopend krediet. Zijn deze voor jou een struikelblok? In dat geval zal je toch genoodzaakt zijn om te kiezen voor een persoonlijke lening. In ieder geval, wil je geld lenen? Dan moet je, je zeker eens  verdiepen in de verschillende kredietvormen op de markt.

Hogere rente verwacht vanaf 2020

De algemene verwachting is dus dat geld lenen terug duurder zal worden in de loop van dit jaar. De belangrijkste verschillen zouden we echter waarschijnlijk pas gaan zien vanaf volgend jaar. Dan zou het afsluiten van een nieuwe lening terug structureel duurder worden. Ben je dus met andere woorden van plan om geld te lenen? Dan is het mogelijks interessant om dit niet meer uit te stellen. De kans dat je binnen enkele maanden voor hetzelfde krediet meer kosten zal betalen is namelijk aanzienlijk te noemen.

In ieder geval lijkt het er naar uit te zien dat met het jaar 2018 de bodem voor de kredietprijzen is bereikt. Het voorbije jaar was dan ook historisch laag voor wat de rentes op financieringen betrof. Iedereen die over de voorbije 12 maanden een lening heeft afgesloten is dan ook als het ware verzekerd van een lage prijs. Er dient wel rekening mee te worden gehouden dat leningen met een variabele rente in de komende tijd duurder kunnen worden. Heb jij gekozen voor een krediet met een vaste rente? Dan zit jij tot het einde van de looptijd van je krediet helemaal goed!

Conclusie; nu nog (extra) voordelig geld lenen

De trend is duidelijk. De rentes zullen de komende maanden structureel gaan stijgen. Dat gezegd zijnde is het nog niet te laat om voordelig te lenen. Het merendeel van de kredietverstrekkers hebben hun rentes nog niet verhoogd. Is er dus met andere woorden iets waar jij voor wil lenen? Dan is het nog steeds interessant om dat te doen. De lage rentes op kredieten gecombineerd met de lage intrest op spaarrekeningen blijft geld lenen de moeite waard maken. Dit is althans nog zo op moment van schrijven. De kans dat dit aan het einde van het jaar nog steeds het geval is lijkt momenteel hoogst onwaarschijnlijk. Goed de actuele wijzigingen in de rentes op leningen in het oog houden is dus hoe dan ook een absolute aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *