Hoe geld lenen om je studies te betalen?

studentenleningStuderen is iets wat voor veel mensen noodzakelijk is om zichzelf een mooie toekomst te kunnen garanderen. Het wordt echter vaak over het hoofd gezien dat studeren ook erg duur is. Dit geldt niet alleen voor een klassieke studie die in eigen land wordt gevolgd, maar wat ook te denken van buitenlandse studies? Voor veel jongeren en hun ouders zijn deze allerminst betaalbaar waardoor ze genoodzaakt zijn om op zoek te gaan naar een mogelijkheid om geld te lenen. In dat geval hebben we goed nieuws voor jou. Er zijn op de financiële markt namelijk verschillende interessante mogelijkheden terug te vinden voor studenten!

Een studielening aanvragen bij een financiële instelling

In eerste instantie is er de mogelijkheid om een studielening aan te vragen bij een financiële instelling. Het gaat hierbij om de klassieke banken zoals we deze binnen de Belgische financiële markt allemaal wel kennen. Verschillende van deze banken hebben er voor gekozen om een speciale studielening in hun aanbod op te nemen. De voorwaarden waar je bij het aanvragen van een dergelijke kredietvorm op kan rekenen willen wel nog eens verschillen. In alle gevallen is het wel zo dat er een zeer toegankelijke rente wordt aangerekend die zomaar nog wat lager ligt in vergelijking met een gewone, persoonlijke lening.

Welke exacte kredietvoorwaarden er van toepassing zijn voor de studielening die je wenst aan te vragen bij een bank is altijd afhankelijk van de kredietverstrekker in kwestie. Dit geldt niet alleen voor de hoogte van de rente, maar ook voor de eventuele waarborg die is vereist en zelfs de manier waarop de afbetaling precies verloopt. Bij de ene bank begint het afbetalen van de schuld bijvoorbeeld pas na afloop van de studie terwijl andere financiële instellingen graag willen dat er meteen na het ontvangen van het kredietbedrag wordt gestart met aflossen. Welke van deze verschillende mogelijkheden voor jou het interessantst is, is onder meer afhankelijk van het feit of je bijvoorbeeld tijdens je studie ook wat geld kan verdienen.

Ook veel universiteiten en hogescholen bieden een soortgelijk krediet

Wil je liever geen studielening afsluiten bij een financiële instelling? In dat geval is het ook nog altijd een mogelijkheid om deze te regelen via je hogeschool of universiteit. Verschillende educatieve instellingen in België hebben een overeenkomst met een bank of hebben zelf een fonds aangelegd waarmee ze studenten met beperkte financiële mogelijkheden een hart onder de riem kunnen steken. Kenmerkend voor studentenleningen die door een educatieve instelling worden toegekend is dat er tijdens de studie in principe nooit moet worden afbetaald.

Bovenstaande is natuurlijk erg interessant. Tijdens je studie hoef je er alleen maar rekening mee te houden dat er bepaalde, maandelijkse intresten over de studieschuld moeten worden betaald. Dit bedrag ligt echter veelal zo laag dat ze geen enkel probleem vormt voor de student in kwestie. Meteen na afloop van de studie moet er wel worden begonnen met het afbetalen van de studieschuld. Dat is een beetje vervelend omdat je het ‘echte leven’ meteen start in het rood, maar anderzijds heb je wel maar mooi die dure studie kunnen afronden.

Geld lenen voor je studie bij je ouders

Een derde mogelijkheid om je studies te kunnen betalen is er voor kiezen om een onderhandse lening bij bijvoorbeeld je ouders of een ander familielid af te sluiten. Vereiste hiervoor is uiteraard wel dat deze zelf over voldoende beschikbare financiële mogelijkheden beschikken. Wanneer je ouders je het geld niet zelf kunnen lenen, maar wel in willen staan voor het krediet bij een bank zullen ze daarvoor ook over de nodige waarborgen moeten beschikken. Dit even controleren is altijd van belang vooraleer een financiering aan te vragen bij een professionele kredietverstrekker. Hebben je ouders wel de nodige financiële middelen ter beschikking en willen ze je een onderhandse lening, eventueel zelfs kosteloos toekennen? Dan is dit uiteraard eveneens een zeer interessante mogelijkheid om je studie te kunnen betalen.

Rekening houden met de nadelen van een studieschuld

Ondanks het feit dat geld lenen om een studie af te kunnen maken voor veel jongeren een absolute vereiste is zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Zoals eerder reeds aangegeven begint je echte leven buiten je studie namelijk in het rood en dat is geen fijn gevoel. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat een studieschuld door elke bank of andere kredietverstrekker als een gewone schuld wordt aanzien. Ze zal dan ook met andere woorden in de praktijk altijd doorwegen bij het aanvragen van een andere of extra financiering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *