Is geld lenen voor zonnepanelen nog interessant of niet?

Dat we onszelf bovenstaande vraag anno 2018 moeten stellen is aan de ene kant misschien een beetje vreemd, maar anderzijds ook compleet normaal. Veel mensen twijfelen dan wel nog altijd niet aan het rendement dat ze met een installatie met zonnepanelen kunnen halen op hun energiefactuur, maar anderzijds is er geen sprake meer van een rechtstreekse financiële tussenkomst vanuit de overheid. Dat zorgt er toch voor dat er door steeds meer gezinnen een beetje argwanend in de richting van zonnepanelen wordt gekeken, het is en blijft het immers nog steeds een behoorlijke investering. Ben jij ook aan het twijfelen of investeren in zonnepanelen tegenwoordig nog de moeite waard is en of je er met andere woorden goed aan doet om daar een lening voor af te sluiten? Lees dan snel verder, want in dit blogartikel wegen we graag voor jou de pro’s en contra’s tegenover elkaar af.

Welk rendement valt er tegenwoordig nog te halen met zonnepanelen?

Vooraleer we verder ingaan op het afsluiten van een lening voor het aankopen van je nieuwe installatie met zonnepanelen moet er uiteraard ook even speciale aandacht worden geschonken aan het rendement dat je kan halen met je zonnepanelen. Op het ogenblik dat je er voor kiest om bijvoorbeeld 13 zonnepanelen op je dak te voorzien (wat overeenkomt met ongeveer 1,8 vierkante meter) kan je rekening houden met een investering van zo’n kleine 6.000 euro. Hierbij is overigens rekening gehouden met een BTW-voet van 6 procent. Indien er sprake is van een gunstige ligging moet een dergelijk systeem in staat zijn om op jaarbasis ongeveer 3,631 kWh aan stroom te leveren.

Wanneer we alle extra kosten mee in overweging nemen zorgt bovenstaande er voor dat de terugverdientijd van je installatie ergens tussen de 8 & 9 jaar komt te liggen. Dat lijkt heel veel, maar in de praktijk valt dat best wel mee. Het is namelijk zo dat een eigentijdse installatie met zonnepanelen al snel zo’n 25 jaar mee kan blijven gaan. Op het ogenblik dat je zonnepanelen zijn terugverdiend zal je er dus ongetwijfeld nog heel wat extra rendement uit kunnen halen. Het staat dan ook als een paal boven water dat een investering in zonnepanelen op middellange tot lange termijn nog altijd financieel erg interessant kan zijn. Hoe zit het nu echter precies met het afsluiten van een lening voor een dergelijk systeem?

Een groene lening afsluiten voor je investering in zonnepanelen

Het merendeel van de mensen die er aan denken om te investeren in zonnepanelen opteren er voor om dit niet met eigen financiële middelen te gaan doen. Het is perfect mogelijk dat je het vereiste bedrag niet voor handen hebt, maar het kan ook zomaar voorkomen dat je dit bedrag gewoon niet wenst te investeren in zonnepanelen, maar bijvoorbeeld gewoon op je spaarrekening wil laten staan. In beide gevallen hoeft dat zeker en vast niet te betekenen dat je, je droom om over een installatie met zonnepanelen te beschikken op je dak moet gaan opbergen, in tegendeel. Je kan er immers altijd nog voor kiezen om een groene lening af te sluiten bij één van de verschillende banken die deze kredietvorm aanbieden.

Eén van de banken waarbij je een groene lening voor jouw investering in zonnepanelen kan afsluiten is Beobank. Deze kredietverstrekker heeft er voor gekozen om een financieel zeer interessante groene lening aan te bieden aan haar klanten. Dit zorgt er voor dat je nog steeds een optimaal rendement weet te halen uit je systeem met zonnepanelen, maar dan wel zonder dat je daarvoor meteen al je eigen middelen dient te investeren. Beobank biedt haar klanten de mogelijkheid om een groene lening af te sluiten met een uiteenlopende looptijd waardoor je de kostprijs van je investering (min of meer) zo lang kan spreiden als je zelf wil.

Is een groene lening afsluiten voor je zonnepanelen interessant of niet?

Dat je bij onder meer Beobank de mogelijkheid hebt om een groene lening af te sluiten voor je investering in zonnepanelen is inmiddels wel duidelijk. De vraag die veel mensen zich nu waarschijnlijk nog stellen is of dit wel of niet (financieel) interessant is. Dit hangt een beetje af van de situatie. Op moment van schrijven staat de spaarrente dan wel laag, dit neemt niet weg dat er nog voldoende andere, interessante investeringen bestaan waarmee je mogelijks heel wat geld kan verdienen. Door je spaargeld in deze opportuniteiten te beleggen kan je op het einde van de rit dan ook wellicht een mooier voordeel behalen dan wanneer je, je spaargeld allemaal in de aankoop van een systeem met zonnepanelen zou gaan stoppen.

Naast bovenstaande moet het gezegd dat een groene lening een zeer geschikte kredietvorm is wanneer je wenst te investeren in zonnepanelen. Niet alleen zijn groene leningen immers erg voordelig (voordeliger in vergelijking met een gewone, persoonlijke lening), daarnaast is het ook nog eens zo dat ze over een lineair karakter beschikken. Dit zorgt er voor dat je, je eigenlijk geen zorgen hoeft te maken over mogelijks onaangename verrassingen. Alle bepalingen met betrekking tot het verloop en de afbetaling van je groene lening zijn contractueel vastgelegd waardoor je steeds bent verzekerd van een optimale zekerheid. Het mag dan ook duidelijk zijn, zou jij graag willen investeren in zonnepanelen en wil je het investeringsbedrag graag lenen? Dan is opteren voor het afsluiten van een groene lening zeker en vast een interessante keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *