Wat is de meest gunstige looptijd van een autolening?

Het merendeel van de mensen die een auto wensen aan te kopen kiezen er voor om deze te laten financieren. Dat is potentieel zeer interessant, maar wat is nu precies de beste termijn om een autokrediet op af te betalen? Is het nu het interessantst om deze looptijd zoveel mogelijk te beperken of kan een beetje extra ademruimte (financieel) geen kwaad? Wij gaan hier graag uitgebreid op in en zochten voor jou uit op welke termijn je nu het beste jouw autolening kan afbetalen.

Krediettermijn afhankelijk van je persoonlijke keuze

De aankoop van een auto kan een behoorlijke investering zijn. Dit zorgt er voor dat nagenoeg iedereen die een auto wenst te kopen er voor kiest om deze te laten financieren door bijvoorbeeld een bank of een andere financiële instelling. Voor welke looptijd er precies wordt gekozen is afhankelijk van meerdere factoren waaronder niet in het minst je persoonlijke voorkeur. Dit komt omdat heel wat persoonlijke invloeden de hoogte van de maandelijkse afbetaling zowel rechtstreeks als onrechtstreeks zullen beïnvloeden. Hoeveel reserve heb je bijvoorbeeld op dit ogenblik wanneer je alle vaste kosten betaalt? Geef je er bovendien de voorkeur aan om je krediet zo kort mogelijk af te betalen of verkies je een langere afbetalingstermijn?

De beide opties waarover je beschikt hebben in principe allebei hun eigen voor- en nadelen. Kies je voor de korte pijn en betaal je, je auto af op een periode van bijvoorbeeld 12 of 24 maanden? In dat geval zal je geconfronteerd worden met zeer aanzienlijke maandelijkse bedragen, maar staat er wel tegenover dat de intrest behoorlijk binnen de perken blijft. Geef je er de voorkeur aan om je lening op een langere termijn van 36 of 48 maanden af te lossen? Dan zijn de maandelijkse, verschuldigde bedragen plots een flink stuk toegankelijker, maar zal je op het einde van de rit steeds heel wat meer kosten hebben betaald.

Vergelijking afbetalingstermijn van 24 & 48 maanden

Op moment van schrijven kan er worden vastgesteld dat Beobank (niet geheel verrassend) de scherpste intrest op de markt hanteert voor een autolening. De intrest die door deze bank in rekening wordt gebracht is 0,65 procent. Het loont de moeite om even de kosten bij verschillende looptijden ten opzichte van elkaar te vergelijken. Wanneer we dat doen wordt namelijk al snel duidelijk hoe ver de te betalen kosten uit elkaar kunnen liggen. We nemen voor dit voorbeeld een aankoopbedrag van 15.000 euro voor je auto. Wanneer we deze gaan simuleren voor een krediettermijn van 24 maanden zien we dat het maandelijkse bedrag uitkomt op 629,22 euro. Geeft u de voorkeur aan een looptijd van 48 maanden? In dat geval is de maandelijkse aflossing gelegen op 316,65 euro. Bij een looptijd van 24 maanden wordt er een totale intrest betaald van 101,28 euro. Geef je toch de voorkeur aan een afbetalingstermijn van 48 maanden? Dan zal de uiteindelijke kostprijs 199,20 euro bedragen.

Wees je bewust van de maximale looptijd van je autolening

Op het ogenblik dat je er voor kiest om een autolening aan te vragen moet je er rekening mee houden dat je geconfronteerd kan worden met een bepaalde, maximale looptijd. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om een tweedehandse auto aan te kopen voor een bedrag van 2.500 euro? In dat geval mag het kredietbedrag slechts worden afgelost over een termijn van maximaal 24 maanden. Is er sprake van een bedrag van minstens 10.000 euro? Dan is een aflossingstermijn mogelijk van maximum 48 maanden. Potentiële kredietnemers die 50.000 euro willen lenen voor hun auto kunnen dit doen over een periode van maximaal 72 maanden. Nogmaals, zoals eerder op deze pagina reeds is gebleken is de maximale aflossingstermijn veelal absoluut niet de interessantste.

Wat adviseert de bank meestal zelf?

Wanneer de banken je een degelijk en objectief advies willen geven stellen ze doorgaans dat het aan te raden is om de aflossingstermijn van je auto niet over een al te lange periode te spreiden. Het merendeel van de kredietverstrekkers geven dan ook aan dat vier jaar voor het afbetalen van een auto in de gemiddelde prijscategorie optimaal is. Op deze manier beschikt de kredietnemer doorgaans nog over voldoende financiële ademruimte terwijl de kosten toch gewoon binnen de perken gehouden kunnen worden. Anderzijds is het veelal in het belang van de kredietnemer om de looptijd van een (auto)financiering zo kort mogelijk te houden en dit omwille van de volgende redenen:

1. Een korte looptijd garandeert je de laagste kosten voor je autokrediet;

2. Slaat het noodlot toe en heb je een stevig ongeval met je auto waardoor deze total loss wordt verklaard? In dat geval ben je wel nog steeds het resterende bedrag van de auto aan de bank verschuldigd. Heb je dan gekozen voor een aanzienlijke aflossingstermijn? Dan kan het zomaar eens erg lastig worden om nog een nieuwe auto aan te kopen.

Hou rekening met het verschil tussen nieuw & tweedehands

Tot slot is het nog van belang om rekening te houden met het verschil tussen een tweedehandse en een nieuwe auto. Geef je de voorkeur aan een tweedehands voertuig? Dan zal je merken dat de rente voor een dergelijk voertuig doorgaans een stuk hoger ligt in vergelijking met een nieuw exemplaar. In de praktijk valt dat evenwel niet op omdat mensen vooral geïnteresseerd zijn in het bedrag dat ze maandelijks dienen af te lossen. Waarom hanteren banken of andere financiële instellingen nu precies een hogere intrest voor een tweedehandse auto? Veelal omdat ze vrezen dat de kans groter is dat ze hun geïnvesteerde geld niet of slechts gedeeltelijk terug zullen zien. Hoe dan ook, of je nu interesse hebt in het aankopen van een tweedehandse of een nieuwe auto, in alle gevallen is het de moeite waard om een vergelijking tussen de kredieten bij diverse kredietverstrekkers uit te voeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *