Geld lenen is tegenwoordig eenvoudiger dan ooit. Veel mensen zullen het hier wellicht niet mee eens zijn omdat banken en andere kredietverstrekkers veel strenger zijn geworden dan vroeger. Dat klopt, maar daar tegenover staat dat het aanbod aan kredietvormen sterk is toegenomen. Bovendien kan je tegenwoordig gewoon van thuis uit een kredietaanvraag indienen waar dat in het verleden uiteraard helemaal niet mogelijk was. Het enorme aanbod aan mogelijkheden om geld te lenen heeft als rechtstreeks gevolg dat we het ook veel vaker doen, zelfs wanneer dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Ben jij van plan om geld te lenen, maar wil je er zeker van zijn dat je dat op een echt verantwoorde manier doet? In dat geval is het zeker belangrijk om rekening te houden met de vijf belangrijke tips uit dit blogartikel.
Tip 1: Leen alleen wanneer dat interessant is
Het is goed dat er op de financiële markt verschillende kredietvormen zijn terug te vinden. Mochten er geen mogelijkheden bestaan om een grote aankoop of investering te financieren, dan zou het voor veel mensen onmogelijk zijn om bijvoorbeeld een auto of een huis aan te kunnen kopen. Ondanks het feit dat een auto in principe verloren kapitaal is (je investering daalt theoretisch elke dag in waarde om veelal nooit meer terug te stijgen) is het afsluiten van een autolening zeker de moeite waard. Op deze manier hoef je namelijk niet te raken aan je zuurverdiende spaargeld terwijl je toch over de mogelijkheid beschikt om een echt kwalitatief en mooi uitziende wagen aan te kopen.
Bovenstaande geldt natuurlijk niet alleen voor de aankoop van een auto, maar ook voor wat vastgoed betreft. Haast niemand heeft in België de mogelijkheden om zomaar een woning of een appartement voor de volle honderd procent met eigen middelen aan te kopen. Bovendien kan er worden vastgesteld dat mensen die deze mogelijkheid misschien wel hebben alsnog een hypothecaire lening afsluiten. Hoe komt dat? Zeer eenvoudig. Het is nooit een goed idee om je volledige beschikbare kapitaal in één grote investering te stoppen, zelfs niet wanneer het vastgoed betreft. Daarnaast is er ook nog de woonbonus die er voor zorgt dat mensen die een hypothecaire lening afsluiten kunnen rekenen op een aantrekkelijk belastingvoordeel.
Bovenstaande maakt duidelijk dat het in verschillende situaties zeker de moeite waard is om een lening af te sluiten. Daar staat tegenover dat het dat ook vaak helemaal niet is. Wat bijvoorbeeld te denken van het moment waarop mensen er voor kiezen om drie televisies aan te kopen om verspreid over hun woning te plaatsen en ze daarvoor een consumentenkrediet afsluiten? Je hebt op deze manier dan wel de mogelijkheid om je drie gewenste televisietoestellen in huis te halen, maar een interessante investering is dit in het allerminst.
Tip 2: Maak voor jezelf uit welk bedrag je maandelijks kan afbetalen
Banken zijn tegenwoordig erg streng in het bepalen van de terugbetalingscapaciteit waar hun cliënten over beschikken. Dat neemt echter niet weg dat het ook voor jou van belang is om los van je potentiële kredietverstrekker te bepalen hoeveel geld je maandelijks kan missen. Hierbij moet er rekening worden gehouden met meerdere factoren, namelijk:
- De eventuele huur welke dient te worden betaald;
- De vaste kosten onder de vorm van gas, elektriciteit en water;
- Eventuele lopende spaarcontracten en / of verzekeringen met vaste kosten;
- Andere bestaande kredieten of schulden;
- De vereiste reserve voor het betalen van andere kosten zoals boodschappen;
Door rekening te houden met de bovenstaande vijf factoren is het reeds mogelijk om voor jezelf uit te maken hoe hoog of hoe laag je maandelijkse aflossingscapaciteit nog ligt. Hou echter bij voorkeur nog een extra marge aan, want er kunnen altijd onvoorziene gebeurtenissen de kop opsteken. Is dat het geval? Dan zal je graag een beetje spaargeld achter de hand willen hebben om ook deze kosten te kunnen betalen.
Tip 3: Leen niet meer dan noodzakelijk is
De derde tip is eveneens een zeer belangrijke. Het feit dat je mogelijks meer zou kunnen lenen
dan je strikt gezien nodig hebt hoeft helemaal niet te betekenen dat dit ook interessant is, in tegendeel. Het is inderdaad correct dat je er voor moet zorgen dat je zelf nog over wat extra financiële ademruimte beschikt, maar meer geld lenen betekent ook altijd hogere kosten betalen. Probeer daarom voor jezelf uit te maken hoeveel financiële marge er voor je aankoop of investering is vereist. Let wel, in het merendeel van de gevallen is het bij een investering in met name een nieuwe auto slechts mogelijk om maximaal 100 procent te lenen.
Tip 4: Hanteer een korte, maar haalbare aflossingstermijn
De aflossingstermijn van je lening is bepalend voor de uiteindelijke kosten die je zal moeten betalen, maar ook voor het afbetalingscomfort waarover je beschikt. Een korte afbetalingstermijn zal er in de praktijk altijd voor zorgen dat je krediet gepaard gaat met de laagst mogelijke kosten. Daar staat echter tegenover dat je elke maand opnieuw een behoorlijk bedrag zal moeten betalen. Gaat er dan eens iets fout en heb je geen voldoende marge aangehouden voor wat je afbetalingen betreft? Dan kan je zomaar meteen met heel wat extra kosten worden geconfronteerd. Hierdoor wordt jouw krediet in één klap een stuk duurder dan wanneer je gewoon had gekozen voor een iets langere afbetalingstermijn.
Tip 5: Vergelijk kredieten bij verschillende aanbieders!
Vooraleer een lening af te sluiten is het tot slot altijd een goed idee om de verschillende mogelijkheden en de daarmee gepaard gaande kosten bij diverse kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Je dient er een klein beetje tijd voor te voorzien, maar op het einde van de rit zal je kunnen vaststellen dat je hierdoor heel wat geld kan besparen.