Woonlening en autolening blijven populairste kredietvormen

De lage rentes zorgen er voor dat geld lenen populairder is dan ooit. Vooral de woonlening en de autolening scheren hoge toppen. In het eerste trimester van dit jaar werden er in België in totaal zomaar even 62.000 nieuwe woonleningen uitgeschreven. Deze verschillende woonleningen waren samen goed voor een totaalbedrag van om en bij de 8,3 miljard euro. Dit is meteen het hoogste bedrag dat ooit in een eerste kwartaal werd uitgeleend voor woonleningen. Dit alles blijkt uit data van de Beroepsvereniging voor het Krediet. Niet alleen de woonlening kende een aanzienlijke populariteit, dit geldt ook voor andere kredietvormen. Ook de autolening blijft het bijvoorbeeld uitstekend doen.

570 meer woonleningen ten opzichte van 1 jaar geleden

De leningen die werden afgesloten voor de aankoop van een woning (met bijbehorende verbouwing) stegen het meest van alle kredietvormen op de markt. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2018 ruim 26 procent. Dat zijn toch een slordige 570 kredieten meer. Het aantal kredieten die louter werden afgesloten voor de aankoop van een woning steeg met 4,4 procent. De hoeveelheid aan bouwleningen nam toe met 2,3 procent. Leningen die werden aangevraagd voor renovatiewerken stegen met 1,7 procent. Het aantal leningen voor andere doeleinden steeg met 3,6 procent.

Woonlening heeft aandeel van ongeveer 49%

De woonlening beschikt binnen de financiële markt in België over een aandeel van 49 procent. Dit betekent dat bijna  de helft van de openstaande leningen hypothecaire kredieten zijn. Dat is ook logisch. Het gebeurt nog maar zelden dat mensen er voor kiezen om zonder financiering te investeren in vastgoed. Bovendien blijkt ook dat de strengere regels er voor hebben gezorgd dat vooral jongeren het steeds moeilijker hebben met een woning aan te kopen. Hier profiteert vooral de huurmarkt van. Huurwoningen blijken dan ook steeds minder lang beschikbaar te zijn. Dit geldt overigens niet alleen voor huizen, maar ook appartementen zijn populair. Dit wellicht vooral omwille van hun lage(re) huurprijs.

Ook populariteit van autolening kent geen grenzen

Ondanks het feit dat de woonlening  veruit de populairste kredietvorm is op de Belgische markt is de autolening een mooie tweede. Het aandeel van de autolening op de markt zou dan ook 37 procent bedragen. Dat er veelvuldig voor een auto geld wordt geleend hoeft niet te verbazen. Hier zijn diverse goede redenen voor aan te halen, namelijk:

  1. Een auto vormt eigenlijk “verloren kapitaal”, ze neemt immers normaal niet in waarde toe;
  2. Een auto kopen gaat vaak gepaard met een niet onaanzienlijke investering;
  3. Met een degelijke eigen inbreng is het vaak mogelijk om de kosten te drukken;
  4. De autolening is een zeer concurrentiële kredietvorm met lage kosten;

Een autolening kan in de praktijk zowel worden afgesloten voor nieuwe als voor tweedehandse auto’s. Er dient wel rekening mee te worden gehouden dat de voorwaarden kunnen verschillen. Voor een tweedehandse auto kan de maximale looptijd van de autolening bijvoorbeeld beperkter zijn. De lage, actuele rente zorgt er in ieder geval voor dat de autolening populairder lijkt dan ooit. Ook leningen voor andere voertuigen zitten in de lift. In het bijzonder voor de aankoop van een motor en zelfs een elektrische fiets zitten de financieringen danig in de lift.

Het concurrentiële karakter van de autolening

Anno 2019 is het voor de meest uiteenlopende doelen interessant om geld te lenen. Dit geldt ook voor het aankopen van een auto. Een extra voordeel dat is verbonden aan de autolening heeft betrekking tot haar ongelofelijk concurrentiële karakter. Voor het merendeel van de banken en financiële instellingen is de tak met autoleningen de best renderende van allemaal. Het belang van de autolening binnen de financiële markt zet de kosten danig onder druk en daar profiteert de kredietnemer natuurlijk van. Vooraleer een autolening af te sluiten loont het dus altijd de moeite om even goed de autoleningen bij verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Zo kan je altijd profiteren van de laagst mogelijke kosten!

Steeds meer mensen lenen om belastingen te betalen

Het valt op dat er tegenwoordig ook vaker geld wordt geleend door mensen om hun belastingen te betalen. Op het ogenblik dat de belastingbrief in de bus valt is het voor veel mensen best even schrikken. Zij worden geconfronteerd met een extra belasting die moet worden achter gedragen en die stevig kan inhakken op hun financiële mogelijkheden. Omdat veel mensen niet zomaar dit geld achter de hand hebben kan een lening afsluiten de uitweg bieden. In het bijzonder in een tijd waarin de rentes laag staan is een krediet afsluiten een te overwegen oplossing. Steeds meer mensen blijken hier ook gebruik van te maken. Ongeveer 2 procent van de Belgen zou er aan denken om een lening af te sluiten voor het betalen van hun belastingen. Dat is structureel meer in vergelijking met de voorgaande jaren.

Ook geld lenen voor een vakantie zit in de lift

De lage rentes zorgen er eveneens voor dat mensen steeds vaker geld lenen voor luxe zaken. In het bijzonder de vakantie komt op dit vlak vaker aan bod. Veel mensen lenen voor een langere of meer luxueuzere vakantie, maar dat is niet alles. Daarnaast wordt er ook vaker geld geleend voor een extra vakantie. Zo stijgen het aantal kredietaanvragen voor een wintersportvakantie. Ook meer exotische vakanties blijken populairder dan in het verleden het geval was. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat geld lenen voor het boeken van een (extra) vakantie eigenlijk niet is aan te raden. Op het ogenblik dat je een lening gaat afsluiten moet je er immers altijd rekening mee houden dat geld lenen ook altijd geld kost.

Conclusie; zelf een woning bezitten blijft populair

De populariteit van de woonlening maakt eens temeer duidelijk dat zelf een eigendom bezitten bij Belgen ongelofelijk populair is. Veel mensen zien het dan ook (terecht) als een veilige haven voor hun pensioen. Daarnaast blijft vastgoed ook een razend populaire vorm van nalatenschap. Dit gezegd zijnde zijn het vooral jongeren die steeds meer problemen ondervinden met geld lenen voor een woning. Zij botsen vooral op de vaak erg hoge eigen inbreng die door banken wordt vereist. Wellicht dat hier naar de toekomst toe ook niet snel verandering in zal komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *